zo maak je mooie foto’s met jouw Android
Android telefoons hebben steeds betere foto-opties. Zo kun je op de nieuwste modellen veel functies handmatig instellen die normaal alleen op professionele camera’s te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan de sluitertijd en ISO-waarde. Ideaal, voor wanneer je jouw smartphone-foto’s naar een hoger niveau wilt tillen. Professionele opties stel je in via de “Pro Mode” op jouw Android telefoon. Deze kun je instellen via de camera-app. De standaard camera instellingen verschillen per merk. Kijk bijvoorbeeld bij de instellingen voor Samsung-telefoons voor de diverse functies die deze aanbieden.
lichtmeting
Door deze functie in te stellen meet je camera de hoeveelheid licht en past de foto vervolgens hierop aan. Op deze manier kun je (delen van) foto’s lichter of donkerder maken om zo focus te leggen op een bepaald deel van de foto. Er zijn verschillende opties beschikbaar:
matrix-meting
Door het instellen van de Matrix-meting meet je smartphone al het licht dat op een bepaald moment binnenkomt, waarna de belichting wordt bepaald.
centrumgerichte meting
Wanneer je gebruik maakt van centrumgerichte meting, wordt er een focus gelegd op het midden van de foto.
spotmeting
Bij spotmeting kun je zelf bepalen waar de focus op wordt gelegd op een foto. Handig als je een specifiek punt er wilt laten uitspringen.
sluitertijd
Door de sluitertijd van de camera aan te passen, bepaal je voor hoe lang de camerasensor wordt blootgesteld aan licht. Hoe langer de sluitertijd, hoe lichter je foto wordt. Je kunt de sluitertijd verhogen wanneer je wilt dat bewegingen op een foto duidelijker zichtbaar worden, bijvoorbeeld als je een rijdende auto fotografeert. Zorg wel dat je bij een hoge sluitertijd een statief gebruikt, anders wordt je foto te wazig.
iso
De ISO-waarde heeft betrekking op de lichtgevoeligheid van je camerasensor. Net als bij de sluitertijd geldt: hoe groter het getal, hoe lichter de foto wordt. De hoogte van de ISO-waarde hangt af van de hoeveelheid (dag)licht dat je hebt. Op een zonnige dag gebruik je een lage waarde, terwijl je in de nacht juist een hoge toepast.
belichtingscompensatie
Met belichtingscompensatie kun je een foto lichter of donkerder maken, uiteenlopend van -2 tot +2. De waarde 0 is neutraal en standaard ingesteld. Als je zelf de sluitertijd en ISO instelt, is de belichtingscompensatie overbodig.
focus
Camera’s op Android telefoons hebben standaard een automatische focus (AF = Auto Focus). Op sommige Android-smartphones kun je ook kiezen uit andere opties:
- AF-S (Auto Focus Single): Hiermee stel je eenmalig zelf scherp. Hierna wordt de focus niet meer veranderd
- AF-C (Auto Focus Continuous): Hierbij stelt de camera steeds opnieuw scherp als je verandert van object.
- M (Manual of handmatig): Hierbij kun je zelf de scherpte instellen door aan een cirkel te draaien of een balkje te verschuiven.
witbalans
Door het aanpassen van de witbalans kun je de warmte van kleuren aanpassen. Dit kun je ook doen nadat je een foto hebt genomen. Om deze reden adviseren we dit op de standaardwaarden te laten staan.
bestandsformaat
Verder kun je op je Android smartphone kiezen in welk bestandsformaat jouw foto wordt opgeslagen. Normaalgesproken is dit in .jpg of .png, echter wanneer je foto’s van nog betere kwaliteit wilt kun je het beste voor een RAW-bestand kiezen. Alle informatie van een foto wordt dan opgeslagen waardoor je meer opties hebt tijdens de nabewerking.
afmetingen
De standaard beeldverhouding van een foto is 3:4. In de instellingen van je Android telefoon kun je dit eventueel aanpassen, bijvoorbeeld wanneer je vierkante foto’s wilt maken. Je kunt er echter ook voor kiezen om de beeldverhouding aan te passen bij de nabewerking.
*Let op: de meeste opties zijn gebaseerd op de nieuwe Android telefoons. Hierdoor is het mogelijk dat bepaalde functies niet beschikbaar zijn op oudere modellen.
tips: zo maak je de mooiste foto's!
Voordat je een foto gaat maken, is het belangrijk dat de instellingen van je camera goed staan. Heb je alle Android-opties goed onder de knie? En kun je deze op het juiste moment gebruiken? Dan is het tijd voor het leukste gedeelte van smartphone-fotografie: maken van foto’s! Hier lees je handige tips voor tijdens én na het maken van foto’s met je telefoon.